неделя, 6 януари 2013 г.

165 години от рождението на Христо Ботев






Христо Ботев е роден през 1848 година в Калофер. Първоначално получава образование в Карлово, по - късно е ученик в Калофер. Учи в гимназия в Одеса, която не успява да завърши. През 1867г. се завръща за кратко в Калофер,к ъдето преподава в местно училище.През есента на същата година започва емигранския му живот в Румъния-най-вече в Букурещ, Браила, Галац.Занимава се с литературна и театрална дейност. През 1867г. във в. Гайда е публикувана и първата му творба „Майце си“. Ботев попада в средите на българската революционна емиграция-сближава се с Хаджи Димитър,Стефан Караджа,Васил Левски...
Учителства в Александрия и Измаил. През 1873г. редактира вестник „Дума на българските емигранти“, сътрудничи на други издания-„Гайда“, „Дунавска зора“, „Свобода“ и весник „Независимост“. През 1873г. издава сатиричния вестник „Будилник., а по късно и вестниците „Знаме “и „Нова България“, от които излиза само един брой.С тава член на Българския революционерен централен комитет през 1874г. В Букурещ през 1875г., заедно със Стефан Стамболов издава и първата и единствената си стихосбирка – „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. 
При вестта за избухването на Априлското възстание,през май на 1876 г. ,организира чета , с коятo преминава Дунав и навлиза в България.Четата е разбита, а нейният войвода Христо Ботев е убит във Врачанския Балкан.

Геният
В българското културно пространство има един устойчив образ на Христо Ботев. Нека си зададем въпроса- кои са най-утвръдените, най-популярните черти на този образ? Защото именно чрез тези черти той присъства в културното самосъзнание на нацията и се превръща в повод за гордост и в мяра на нейното чувство за история?
Обикновено литературните критици,историци и публицисти определят Христо Ботев като гения на българската литература.Геният е човек,надарен със свръхспособности,изключително талантлив творец,създал нови представи,разкрил нови хоризонти в мисленето за света и човека.Геният съумява синтетично да представи духовните брожения на своята епоха с нейните трагични попадения,но и със силата и надеждата й.Той въплащава в себе си всичко онова,което обикновено се нарича дух на народа и дух на времето.Съдейки по тези критерии,можем да се съгласим ,че определението гений наистина приляга на Христо Ботев.Казано синтетично-геният е онзи ,който навлиза в дълбочините на мисълта и чувствата, притежава дарбата да обобщава и възвисява.

                                                                                         по Иван  Георгиев




Няма коментари:

Публикуване на коментар