понеделник, 26 ноември 2012 г.

Детски зодиак: Стрелец





Много интереси неща могат да се прочетат за съзвездие Стрелец  в книгата на Ангел Бонов „Митове и легенди за съзвездията“. Тя  предлага богата информация не само за наименованията на съзвездията, но и за тях самите като звездни структури такива, каквито ги виждаме от Земята.
Ето и откъс от книгата: 

СТРЕЛЕЦ е зодиакално съзвездие на юг от небесния екватор. Най-високо е в южната страна на хоризонта и най-добре се вижда през нощите на юли и август. Заобиколено е от съзвездията Козирог, Микроскоп, Южна корона, Скорпион, Змиеносец, Щит и Орел.
По-голямата част от съзвездието Стрелец се наблюдава в Млечния път. Върху неговия млечнобял фон в ясна и безлунна нощ в това съзвездие могат да се видят с просто око около 115 звезди, но, общо взето, те са слаби. Само две от тях са от 2m и осем — от 3m. Това са най-ярките звезди в съзвездието Стрелец. Ако те се съединят с линии, получава се много сложна конфигурация от две групи звезди, между които са наредени по-слаби звездички. Колкото и богато да е въображението на наблюдателя, много трудно е в тази сложна геометрична фигура да се види картината на съзвездието Стрелец такава, каквато се рисува в старинните звездни карти и атласи.

3 коментара: